Przepis na hummus domowej roboty – nie wymaga dużo czasu i jest zdecydowanie tańszy niż kupny, a o niebo lepszy.
A oto mój wypróbowany przepis (4 porcje po 125 kcal):
- szklanka ugotowanej cieciorki
- 1/2 soku z cytryny
- 2 łyżki tahini (pasta sezamowa do kupienia w Auchan albo innych sklepach z kuchniami świata); jako zamiennik można zastosować masło orzechowe
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- ewentualnie 1-2 ząbki zgniecionego czosnku
- sproszkowana papryka (ja dodaję 1 łyżeczkę)
- kmin rzymski (ja dodaję pół łyżeczki)
- woda do rozcieńczenia
Zmiksuj wszystkie składniki dodając wodę w zależności od preferencji jaką konsystencję hummusa chcesz uzyskać.
SMACZNEGO!
Homemade hummus – does not require a lot of time and is much cheaper than those from shops, and much better.
And here is my recipe (4 parts after 125 kcal):
- one cup cooked chick peas
- 1/2 lemon juice
- 2 tablespoons tahini (sesame paste sold in Auchan or other stores with world kitchen); as a replacement you can use peanut butter
- 3 tablespoons olive oil
- 1/2 teaspoon salt,
- possibly 1-2 cloves of garlic
- powdered paprika (I add 1 teaspoon)
- cumin (I add half a teaspoon)
- water to dilute
Mix all the ingredients by adding water to suit the preferences of the consistency of the hummus you want to get.
BON APPÉTIT!